Tort czekoladowy z nutą pomarańczy

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 2.70
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Przygotowanie:


Składniki
80 g gorzkiej czekolady
40 g białej czekolady
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
50 g obranych ze skórki migdałów
120 g cukru
5 jaj
starta skórka z jednej pomarańczy
torebka cukru waniliowego

Przygotowanie
Siekamy lub miksujemy na proszek migdały. Do miski dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką, aż masa stanie się puszysta i lekka, dodajemy drobno posiekaną białą i gorzką czekoladę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmielone migdały. Mieszamy składniki tak długo, aż ciasto będzie jednorodne i dodajemy ubitą pianę z białek; nalewamy ciasto do posmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 40 minut; po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy na kratce do schłodzenia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, rozetkami bitej śmietany, wiórkami białej czekolady i startą skórką pomarańczową.


Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE