Tort czekoladowy z nutą pomarańczy

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 1 godzina, 30 minut
Przygotowanie:
Składniki
80 g gorzkiej czekolady
40 g białej czekolady
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
50 g obranych ze skórki migdałów
120 g cukru
5 jaj
starta skórka z jednej pomarańczy
torebka cukru waniliowego
Przygotowanie
Siekamy lub miksujemy na proszek migdały. Do miski dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką, aż masa stanie się puszysta i lekka, dodajemy drobno posiekaną białą i gorzką czekoladę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmielone migdały. Mieszamy składniki tak długo, aż ciasto będzie jednorodne i dodajemy ubitą pianę z białek; nalewamy ciasto do posmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 40 minut; po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy na kratce do schłodzenia. Dekorujemy tort cukrem pudrem, rozetkami bitej śmietany, wiórkami białej czekolady i startą skórką pomarańczową.
Źródło:

Ciasta i ciasteczka
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze