Ciasto ze śliwkami

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- śliwki (mogą być mrożone)
- cukier brązowy do posypania śliwek
Przygotowanie:
Masło posiekaj z mąką, cukrem i solą. Szybko zagnieć i włóż do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj z niego placek i wyłóż formę do robienia tarty. Na wierzch połóż papier do pieczenia i wsyp suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 10 minut, następnie wyjmij fasolę i piecz ciasto przez następne 5-10 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyjmij i ułóż gęsto śliwki skórką do dołu, posyp brązowym cukrem i piecz przez 15 minut. Podawaj gorące.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE
Komentarze