Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



ciasto:
125 g mąki
50 g cukru
pół łyżeczki cukru
110 g masła
2 żółtka


Przygotowanie:
Wrzucić mąkę, cukier i sól do dużej miski. Dodać pokrojone masło. Rozdrobnić palcami, żeby powstała gruzełkowata masa. Wydrążyć otwór w środku. Wrzucić do niego jajka i wlać wodę. Szybko wmieszać mąkę, żeby masa związała. Nie wyrabiać za mocno. Rozpłaszczyć ciasto na krążek i schłodzić przez kwadrans przed wałkowaniem.

Nadzienie:
2 miarki wiśni (ok. 50 owoców)
3 jajka
70 g cukru
175 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany
pół łyżeczki wanilii

Ułożyć wiśnie w cieście. Utrzeć jajka z cukrem, następnie wmieszać śmietanę i wanilię.

Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE