Tapasy zobacz Tapasy 2018-06-19 13:00:50
Tapasy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • kilka kromek bagietki grillowanej
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej Iberico
  • 4 plastry sera owczego Manchego
  • ½ gruszki pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 kaszanka morcilla (hiszpański odpowiednik polskiej kaszanki, bez kaszy), pokrojona w grube plastry
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka rodzynek namoczonych w hiszpańskim occie Jerez
  • skórka z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Tapas z szynką – podsmaż gruszkę na patelni. Wyciśnij czosnek na grillowane kromki bagietki. Na każdą połóż szynkę, ser i gruszkę. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem.
Tapas z kaszanką morcilla – zeszklij cebulę na patelni, dodaj kaszankę i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj ciecierzycę, rodzynki i szpinak. Całość podsmaż minutę. Dopraw do smaku i dodaj skórki z pomarańczy. Serwuj od razu!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE