Tapasy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • kilka kromek bagietki grillowanej
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej Iberico
  • 4 plastry sera owczego Manchego
  • ½ gruszki pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 kaszanka morcilla (hiszpański odpowiednik polskiej kaszanki, bez kaszy), pokrojona w grube plastry
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka rodzynek namoczonych w hiszpańskim occie Jerez
  • skórka z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tapas z szynką – podsmaż gruszkę na patelni. Wyciśnij czosnek na grillowane kromki bagietki. Na każdą połóż szynkę, ser i gruszkę. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem.
Tapas z kaszanką morcilla – zeszklij cebulę na patelni, dodaj kaszankę i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj ciecierzycę, rodzynki i szpinak. Całość podsmaż minutę. Dopraw do smaku i dodaj skórki z pomarańczy. Serwuj od razu!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA