oglądaj również w


(Economy Gastronomy), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2009, 6 x 50

Szefowie kuchni, Allegra McEvedy i Paul Merrett postanawiają udowodnić, że z powodu kryzysu ekonomicznego nie trzeba wcale rezygnować z dobrego jedzenia. W programie pokażą, jak przygotowywać pyszne dania za niewielkie pieniądze.

Paul pracował w wielu restauracjach, gdzie nie mogło być mowy o marnowaniu jedzenia. Jednocześnie jako ojciec dwójki dzieci przywiązuje ogromną wagę do zdrowych, wartościowych, a przy tym smacznych posiłków. Allegra również przez lata była związana z biznesem gastronomicznym, jej pasją jest gotowanie, które nie prowadzi do bankructwa...

W każdym odcinku gospodarze programu spotykają się z rodziną, która postanawia zmienić swoje nawyki żywieniowe i zakupowe, aby ograniczyć wydatki na produkty spożywcze. Pokażą, jak rozsądnie robić zakupy, jak i co gotować, jak przechowywać żywność i co się z tym wiąże, jak nie marnować jedzenia. Pierwszym krokiem jest prowadzenie dziennika, w którym przez miesiąc członkowie rodziny szczegółowo zapisują, co kupili, co zjedli, a co trafiło do śmietnika. Po takim przygotowaniu Allegra i Paul zapraszają gości do swojej kuchni i analizują zapiski, tłumacząc na czym polegają błędy i jak można ich uniknąć. Szefowie kuchni stworzyli specjalny program, który pozwoli rodzinom wprowadzić w życie zmiany. Po szkoleniu teoretycznym i co ważne, praktycznym, bo "kulinarni nauczyciele" demonstrują, jak przygotować wiele dań, "kursanci" wracają do domów ze specjalnym podręcznikiem, w którym znajdą praktyczne porady i wskazówki, plan działania na kolejny miesiąc i przepisy. Po miesiącu gospodarze programu odwiedzają rodziny w domach, aby sprawdzić jak poradzili sobie z ograniczeniem wydatków przy jednoczesnym urozmaiceniu menu.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Marcelin 6 lat temu

aleikuk1 ma w sumie rację nowoczesna polska kuchnia to byłoby coś ciekawego, tym bardziej że jak już coś jest gdzieś z polskiej kuchni to jest to zwykle kuchnia tradycyjna lub regionalna.

-------------------------------------
Pozdrówki
[link=led]http://blogmaniak.blog.pl/[/link]

aleikuk1 7 lat temu

Witaj mancol68. Przeczytałam te wpisy i też nie rozumie o co niektórym wypowiadającym sie chodziło. Chociaż ogólny zarys ich odpowiedz do mnie dotarł "wszystko co zagramanicze i drogie jest lepsze od polskiego i taniego a polacy z małych miasteczek mają oglądać programy realizowane dla angoli bo dla nich nie ma co produkować, lepiej kupić im po egzemplarzu książki kucharskiej z lat 70 i 80". Ja się z tym nie zgadzam. Uważam, że przydałby się program pokazujący codzienną nowoczesną kuchnię polską w sposób w jaki jest to pokazane w Ekonomii gastronomi. A gdyby ten program prowadził ktoś taki jak Jamie Olivier z orginalnym podejściem do gotowania to byłby strzał w 10.

mancol68 7 lat temu

Dotknąłem tego problemu w temacie "bida, aż piszczy". Poczytaj aleikuk1. Moje pomysły spotkały się z zaciekłą dezaprobatą. Propozycja programu dla widza z małego miasteczka została wyszydzona. Do dzisiaj nie mam pojęcia dlaczego.
Kontrargumenty wg mojej oceny były totalnie idiotyczne.
pozdrawiam

aleikuk1 7 lat temu

Bardzo chetnie obejrzałabym polską wersję ekonomii gastronomi, a najchętniej obejrzałabym jakiś program kulinarny łączący ze soba elementy 30 minut Jamiego z ekonomią gastronomią. Obydwa programy bardzo lubię, jednak obydwa prezentują współczesna kuchnię angielską. Chciałabym obejrzeć program, który pokaże mi jak przygotować coś fajnego, nieszablonowego w krótkim czasie np. z produktów sprzedawanych w Biedronce lub innej sieciówce. Lubię oglądać 30 minut Jamiego, jednak przygotowywane przez niego potrawy do tanich nie należą. Ponadto większość produktów w małych polskich miasteczkach jest po prostu nie do zdobycia (szczególnie świeżych). Jest kilka polskich programów kulinarnych, jednak uważam, że brakuje nam programu o bardziej nowoczesnej konwencji.

zygier5 7 lat temu

chcesz przepis allegry to wpisz na google Allegra McEvedy przepisy i znajdziesz jej strone z przepisami i bedzie tam przepis tych ciastem :)

gsmwoman 7 lat temu

Witam, moze ktos mi podpowie.. widzialam w ostatnim programie jak studenci przygotowywali szybki i prosty deser... ciasteczka z zamrazalnika :-) ze tak to okresle.... moze mi ktos podac przepis? dzieki :-)

Nalewka 7 lat temu

Znalazłam nr 4 i 5 :) To jest to! Dziękuję za podpowiedź!!!

Jutro (to już dzisiaj...) pieczemy "Fondant czekoladowy", mniam :)

Hestia Q-34 7 lat temu

Agatko,wejdz na przepisy z programow,kliknij na ciasta i ciasteczka
znajdzies kilka przepisow na te babeczki.
1/ Topione babeczki czekoladowe z programu "FIGLE"
2/ Babeczki z fondantem czekoladowym i letnimi owocami z prog."SLODKI JAMES"
3/ Babeczki czekoladowe z prog. "JULIE GOTUJE"
4/ Ciastka z topiona czekolada Donny Dooher
5/ Fondant czekoladowy z prog. "PARA W KUCHNI"
I chyba Jaques Pepin te je robil w swoim programie.
Pozdrawiam

Agatka1 7 lat temu

Ekonomia gastronomii dziś - też zainteresował mnie ten deser. Wyglądał na mufinki z płynną czekoladą w środku. Szkoda, że nie oglądałam od początku.
Może znajdzie się ktoś , kto widział i wie i napisze jak to cudo upiec?

Królika w śmietanie zrobię jutro.
Pozdrawiam wszystkich.

Nalewka 7 lat temu

Ekonomia gastronomii dziś - na deser był pudding (?) czekoladowy z jaj i czekolady. Nie znalazłam przepisu, a widziałam tylko końcówkę, kiedy do żółtek (z czymś?) dodana została roztopiona czekolada. Masa rozlana do foremek została upieczona na kształt mufnek z płynną czekoladą w środku.

Co to dokładnie było? Czego szukać? Cokolwiek, nazwa, składniki, proporcje, proszę...

Inne programy prowadzącego

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE