Makaron z groszkowym pesto

Makaron z groszkowym pesto
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Zostań w domu, gotuj z Jamiem (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 100 g mrożonego groszku
  • ¼ ząbka czosnku
  • 2 gałązki świeżej bazylii lub mięty
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu plus trochę do starcia na talerz
  • dowolny makaron
Zamienniki:
  • Użyjcie dowolnych orzechów. Migdały świetnie się sprawdzą, ale warto eksperymentować i tworzyć własne połączenia.
  • Parmezan to klasyka, ale można użyć każdego twardego sera.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyrządzenie tego łatwego sosu trwa tyle, co ugotowanie suchego makaronu w osolonym wrzątku – stawiamy na szybkość i prostotę. Z przepisu wychodzą dwie porcje, ale można go łatwo dostosować do mniejszej lub większej liczby osób. Pamiętajcie, że na osobę bierzemy około 75 g suszonego makaronu – kształt dowolny. Możecie też zagnieść własny makaron z mąki i wody z mojego super łatwego przepisu.

Do garnka z gotującym się makaronem włożyć sitko, wrzucić do niego groszek, blanszować 2 minuty.

Czosnek obrać, wrzucić do moździerza ze szczyptą soli morskiej. Dodać porwane zioła i orzeszki piniowe.

Groszek odcedzić, dodać do moździerza, rozetrzeć wszystko do pożądanej konsystencji – ja lubię, kiedy pesto jest ziarniste.

Dodać drobno starty parmezan i 2 łyżki oliwy extra virgin – tyle, aby pesto można było nabierać łyżką. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron odcedzić, zachowując kubek wody z gotowania. Makaron wymieszać z pesto, rozrzedzając kilkoma łyżkami wody z gotowania.

Makaron nałożyć na talerze. Można go skropić oliwą extra virgin i posypać startym parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA