Oberżynowy kawior

Oberżynowy kawior
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • średni bakłażan
  • 2 ? 3 łyżki oliwy
  • 1 ? 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka zmielonego kminu
  • sól i pieprz
  • pół drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 10 podartych listków mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Przekroić bakłażana wzdłuż i posmarować miejsce przecięcia oliwą, żeby nie przywarł do patelni. Ułożyć na blasze przekrojonym miejscem do dołu i zapiekać do zupełnej miękkości. Wyskrobać miękki miąższ bakłażana do miski i rozetrzeć widelcem na gładką masę. Dodać czosnek i kmin. Wmieszać czerwoną paprykę i miętę. Wmieszać oliwę. Podawać na krakersach lub grzaneczkach.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA