Dorada w soli

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 2 spore dorady
  • 4 kg grubej soli
  • spryskiwacz do wody (do kwiatów)
  • korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków cytryny
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Można jej nie skrobać, bo cała skóra łatwo odchodzi po upieczeniu razem z solą. Wnętrze brzucha lekko posypać solą i pieprzem, napełnić słupkami pietruszki i gałązkami natki i plasterkami cytryny, dobrze zamknąć. W żaroodpornym naczyniu wysypać solą dno na grubość około dwóch centymetrów i położyć na tym rybę. Następnie przysypać ją równie grubym kopcem z soli. Całość mocno nawilżyć wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatów i wstawić do gorącego piekarnika. Kilogramowa ryba piecze się około trzydziestu pięciu minut. Można zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć piętnaście - dwadzieścia minut na każdy centymetr. Sól tworząc skorupę zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE