Tort szafranowo-brzoskwiniowy

Tort szafranowo-brzoskwiniowy zobacz Tort szafranowo-brzoskwiniowy 2018-06-19 12:59:51
Tort szafranowo-brzoskwiniowy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

Krem szafranowy:
  • 250 ml mleka
  • 120 g żółtek/ 6 żółtek
  • 90 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 10 nitek szafranu
  • 8 g żelatyny i 40 g zimnej wody
Beza włoska:
  • 110 g cukru (90 g i 20 g)
  • 40 ml wody
  • 70 g białka/ 1,5 białka
Do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj kruchy spód. Na początku wyrób w melakserze na wysokich obrotach ciasto (z mąki pszennej, masła, cukru pudru i żółtka).
Następnie zafoliuj je i odłóż na 20-30 minut do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i przełóż do ringu ( max 20 cm) Spód piecz w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu odłóż i zacznij przygotowywać krem szafranowy. Z pierwszych 5 składników (mleka, żółtka, cukru, skrobi kukurydzianej, szafranu) ugotuj krem. Gotuj go do temperatury 83-84 stopni C. Ugotowany gęsty krem przełóż do szklanej miski. Dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj. Zafoliuj na styk i odłóż do ostudzenia.

Przygotuj bezę włoską. Białko ubij z 20 g cukru. W międzyczasie przygotuj syrop cukrowy, którym zaparzysz pianę z białek. Do syropu użyj 90 g cukru i 40 ml wody. Istotne jest, by białko i syrop były przygotowywane w tym samym czasie. Syrop wlej cienkim strumieniem do ubijanego białka.

Do przestudzonego kremu szafranowego dodawaj porcję bezy włoskiej i delikatnie wymieszaj. Na blasze wyłożoną pergaminem ułóż ring ( max. 20 cm ) i wlej przygotowany mus szafranowy z bezą włoską. Mus wstaw do zamrażalki na minimum godzinę.
Na zmrożony krem wysyp odrobinę cukru i skarmelizj go.

Złóż torcik. Na kruchym spodzie ułóż zamrożony mus. Opal boki tortu.
Do dekoracji użyj cząstek brzoskwini. Na wierz połóż listki mięty. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE