Maryla Musidłowska

Lasagne al forno


Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 14495

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g świeżego ciasta makaronowego (można zrobić samemu w domu albo kupić w delikatesach albo użyć suchych płatków lasagne)

sól

oliwa

sos boloński (ragu alla bolognese: patrz oddzielny przepis) z 250 g mięsa

ok. 100 g masła

ząbek czosnku

200 g startego parmezanu

 

Składniki sosu beszamelowego

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

0,5 l tłustego mleka

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Powoli dolewaj mleko i mieszaj trzepaczką. Doprowadź sos do wrzenia ciągle mieszając. Gotuj około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno wyłóż płatami lasagne. Pokryj je sosem beszamelowym, następnie warstwą ragu alla bolognese. Posyp parmezanem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat lasagne pokryj tylko resztką sosu beszamelowego, posyp parmezanem i obłóż płatkami masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C na ok. 30-40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.