Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami

Zupa orzechowa zobacz Zupa orzechowa 2018-06-19 12:26:26
Zupa orzechowa
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
15 minut

Składniki:

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jabłka Ligol
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru brązowego drobnego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Orzechy należy zmielić, a następnie wymieszać je w misce z 1 łyżką cukru brązowego. Do rondelka wlać mleko, zagotować je i następnie wsypać orzechy. Do żółtek dodać 3 łyżki mleka, aby żółtka nie ścięły się w zupie i następnie zaciągnąć tym mieszaninę. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło z resztą cukru, dodać jabłka i smażyć ok. 3 minut, aby zachowały swoją jędrność. Następnie należy do jabłek dodać ocet winny i chwilkę podsmażyć, aż owoce wchłoną ocet. Zupę wlać do miski i dodać karmelizowane jabłka. Jabłka można zastąpić prażonymi orzechami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE