Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Śledzie
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z lodówki wyjmij masło. Do garnka wlej wodę z octem, dodaj przyprawy, cukier i cebulę. Całość wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie na patelni upraż orzechy włoskie i pokrój w paseczki śledzie, wcześniej namoczone w wodzie. Zagotowany wywar odstaw w chłodne miejsce. Umyj, obierz, pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ryby. Uprażone orzechy posiekaj i połącz w misce z jabłkami i śledziami. Wrzuć seler odsączony z zalewy. Do miski ze wszystkimi składnikami wlej przez sito ostudzoną zalewę. Dodaj jogurt, który złagodzi smak i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj grzanki z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Połącz z masłem i posiekaną natką. Posmaruj nim pokrojoną i podgrzaną na patelni bagietkę. Zupę podawaj z grzankami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE