Tarta tatin

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 250 g ciasta półfrancuskiego lub francuskiego
- 1,5 kg jabłek
- 1 cytryna
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- aromat migdałowy
- woda
Przygotowanie:
Rozmrażanie ciasta
Przygotować ciasto (wyjąć je z zamrażalnika, żeby odtajało).
Przygotowanie jabłek i piekarnika
Wyciśnij sok z cytryny do miski. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki wrzuć do miski z sokiem z cytryny, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Przygotowanie karmelu i wstępne podpiekanie jabłek
Na patelni roztop cukier na karmel. Dodaj do niego masło pokrojone w kostkę. Mieszaj do momentu, aż się połączą. Karmel wlej do okrągłej foremki (emaliowanej lub teflonowej). Na karmelu ułóż ciasno ćwiartki jabłek na sztorc tak, by na siebie nachodziły. Powinny lekko wystawać ponad rant foremki, ponieważ w trakcie pieczenia mocno oklapną. Wstaw do pieca na co najmniej pół godziny. Foremkę odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta z jabłkami
Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wystudzone jabłka przykryj ciastem i wstaw do piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu ciasto powinno się odstawić na 2 godziny, aby dawało się łatwiej pokroić. Nawet po kilku godzinach od upieczenia ciasto możesz wstawić na chwilkę do mocno nagrzanego piekarnika, aby je „odświeżyć” przed podaniem.
Przygotować ciasto (wyjąć je z zamrażalnika, żeby odtajało).
Przygotowanie jabłek i piekarnika
Wyciśnij sok z cytryny do miski. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki wrzuć do miski z sokiem z cytryny, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Przygotowanie karmelu i wstępne podpiekanie jabłek
Na patelni roztop cukier na karmel. Dodaj do niego masło pokrojone w kostkę. Mieszaj do momentu, aż się połączą. Karmel wlej do okrągłej foremki (emaliowanej lub teflonowej). Na karmelu ułóż ciasno ćwiartki jabłek na sztorc tak, by na siebie nachodziły. Powinny lekko wystawać ponad rant foremki, ponieważ w trakcie pieczenia mocno oklapną. Wstaw do pieca na co najmniej pół godziny. Foremkę odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta z jabłkami
Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wystudzone jabłka przykryj ciastem i wstaw do piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu ciasto powinno się odstawić na 2 godziny, aby dawało się łatwiej pokroić. Nawet po kilku godzinach od upieczenia ciasto możesz wstawić na chwilkę do mocno nagrzanego piekarnika, aby je „odświeżyć” przed podaniem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze