Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.12)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Ciasto
15 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag miękkiego masła
3 duże jajka
15 dag drobnego cukru
1 łyżka stołowa soku
skórka otarta z dużej cytryny

Krem
sok i skórka otarta z dużej cytryny
8 dag drobnego cukru
2 duże jajka
5 dag masła

Lukier
5 dag cukru pudru
1 ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło, wbijamy jajka, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem mieszamy elektrycznym mikserem.
Dobrze wyrobione ciasto nabrane na łyżkę powinno bez problemu z niej spadać. Jeśli jest zbyt gęste – dodajemy odrobinę płynu – soku z cytryny lub mleka. Do upieczenia biszkoptu z takiej porcji ciasta potrzebujemy dwóch foremek o średnicy 18 lub 20 centymetrów. Dna wykładamy krążkami z pergaminu. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Po upieczeniu wyjmujemy krążki z foremek na drucianą podstawkę by przestygły i zdejmujemy pergamin ze spodów, a następnie przekrawamy na połowy i przekładamy kremem. Do rondla nalewamy wody na 2 palce i umieszczamy na nim miskę, w której jest sok i skórka z cytryny oraz cukier. Mieszamy, podgrzewając na parze. Gdy syrop się ogrzeje – wbijamy jajka i ubijamy je z cytryną oraz cukrem, po czym dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Powolne podgrzewanie zagęści wymieszane składniki – po dwudziestu minutach masa nabierze właściwej konsystencji. Krem studzimy, a następnie przekładamy nim krążki biszkoptu.

Ozdobimy je cytrynowym lukrem z cukru pudru, do którego dodajemy sok z cytryny i ucieramy na pastę. Wykładamy ją na ciasto i rozsmarowujemy jak najcieniej po powierzchni. Biszkopt ozdabiamy pięknymi wiórkami ze skórki cytrynowej, którymi posypujemy wierzch.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE