Dorsz marynowany

Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 2 zielone jabłka
- seler naciowy
- 2 ogórki
- 10 limonek
- 5 cytryn
- 2 łyżki miódu
- cebula dymka
- sól
- pieprz czarny
- papryczka chili
- koperek
- kilka listków świeżej kolendry
- olej Kujawski z bazylią, pomidorami i papryką
Przygotowanie:
Dorsza pokrój w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek, ale ze skórą, seler naciowy, oraz cebulę pokrój w kostkę. Z limonek i cytryny wyciśnij sok, połącz z miodem, cebulą dymką, koprem, papryczką chilli i zalej pokrojone warzywa i owoce. Dopraw solą, pieprzem i listkami świeżej kolendry. Kiedy marynata jest gotowa, zalej nią pokrojonego dorsza. Odstaw na 30 minut do lodówki i podaj mocno schłodzonego. Na koniec rybę skrop olejem Kujawskim z bazylią, pomidorami i papryką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze