Pappardelle con spinachi

Pappardelle con spinachi
Oceń przepis:
168 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g pappardelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 25-30 g masła
  • 150 ml śmietanki 30-36 %
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • skórka starta z ½ cytryny lub limonki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 kopiaste łyżki startego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od wrzucenia makaronu do osolonego wrzątku. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i jak tylko się rozpuści dodajemy do niego czosnek pokrojony w plastry, krótko razem podgrzewamy i wrzucamy listki szpinaku. Doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dolewamy śmietanę i dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny. Podgrzewamy jeszcze chwilę i przekładamy na patelnię ugotowany makaron. Dodajemy ser, pokrojone na pół pomidorki, krótko mieszamy i od razu serwujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA