Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 2.60
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina, 20 minut

Składniki:

  • 350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub filo)
  • 400 g sera ricotta
  • 200 g ziemniaków
  • 300 g cukinii
  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami – szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160º Celsjusza około godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE