Cannelloni z dynią i cynamonem

Cannelloni z dynią  i cynamonem
Oceń przepis:
103 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pomidory, szafran, sól oraz pieprz i dusić przez 15 - 20 minut.
W międzyczasie przygotować kaszę jaglaną – kaszę przepłukać wrzątkiem, następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg - dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, wszystkie rurki powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia i powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu, aż do wyczerpania rurek.
Na tak przygotowane cannelloni wylać pozostały sos pomidorowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi, karmelizowanymi migdałami.

Karmelizowane migdały można kupić w delikatesach lub przyrządzić samemu – wystarczy rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią posiekane migdały, a po chwili obsypać je odrobiną cukru trzcinowego. Kiedy cukier się rozpuści należy migdały dokładnie zamieszać i przesypać na talerzyk lub silikonową matę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA