Naleśniki zapiekane pod beszamelem

Naleśniki zapiekane pod beszamelem
Oceń przepis:
119 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Beszamel:
  • 700 ml mleka
  • 70 g masła
  • 70 g mąki
  • Sól
Ciasto naleśnikowe:
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 1 duże jajo
  • sól
  • oliwa
Farsz:
  • ok. 16 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 kulki mozzarelli
  • 125 g ricotty
  • skórka starta z ½ cytryny
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • ok. 70 g startego parmezanu
  • masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mleka, mąki, jaja i soli przygotowujemy ciasto, nie powinno być zbyt gęste. Na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko oliwą smażmy partiami cienkie placki. Następnie mieszamy ze sobą startą mozzarellę z ricottą i ok. 50 g startego parmezanu, doprawiamy całość pieprzem i skórką z cytryny.

Przygotowujemy beszamel z podanych wyżej proporcji. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Każdy naleśnik smarujemy dokładnie, aż do brzegów farszem z sera, nakładamy plastry szynki i rolujemy, tniemy na 4 porcje i układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch smarujemy obficie sosem beszamelowym i obsypujemy pozostałym parmezanem. Wstawiamy do pieca na ok. 15 minut, aż całość ładnie się przyrumieni. Podajemy gorące!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA