Eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g polędwiczek wieprzowych bez tłuszczu
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 duże jajko
- 3 kromki pszennego pieczywa zmielone w malakserze na okruchy (około 2 szklanek)
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy dobrej jakości
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki posiekanej cebuli
- 2 ½ szklanki pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C. Polędwiczki pokroić na 8 plastrów tej samej grubości. Rozbić je i posypać ¾ łyżeczki soli oraz pieprzu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze