Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini

Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini zobacz Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini 2018-06-19 13:00:54
Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Namocz całego kurczaka lub piersi w solance i pozostaw na kilka godzin. Wyjmij z solanki, osusz. Przygotuj w misce zalewę do kurczaka ostro-słodkiego (sos sojowy, sos chili, sos śliwkowy, powidła, wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sproszkowany cynamon, posiekaj imbir, dodaj daktyle, papryczka chili). Bardzo cienko pokrój mięso i włóż je do przygotowanej zalewy. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Pokrój ząbek czosnku w plasterki. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Rozgrzej w woku lub dużej patelni oliwę i smaż przez chwilę czosnek, dodaj macerowane piersi, smaż ciągle mieszając. Dodaj Martini i trochę zalewy z daktylami, mieszaj, aż się połączą tworząc sos. Posiekaj kolendrę. Ugotuj makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu, wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE