Chrupiące krakersy z kremem „burratina”

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • Składniki na 500 g krakersów
  • 500 g maki pszennej (typ 480)
  • 50 g smalcu
  • 200-250 g wody
  • 25 g drożdży piwnych
  • 12 g soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, do środka dodajemy rozkruszone drożdże piwne, dolewamy niewielką ilość wody, rozpuszczamy, dodajemy smalec, mieszamy z niedużą ilością mąki, następnie dosypujemy sól i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-45 minut. Przy użyciu maszynki do makaronu robimy bardzo cienkie płaty z ciasta; na posmarowanej oliwą blasze układamy płaty i smarujemy oliwą oraz posypujemy solą; radełkiem kroimy ciasto w skośne paski lub inne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza 10-12 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE