Pasta fresca z domowym pesto

Pasta fresca z domowym pesto
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Pesto:

  • 3 ząbki czosnku
  • pół garści pieczonych orzechów laskowych lub innych
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka liści bazylii
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sera długo dojrzewającego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na blat lub do miski. Robimy w niej dołek i wbijamy tam jaja. Wyrabiamy ciasto tak by miało jędrną i sprężystą konsystencję. Powinno być gładkie i nie przylegać do rąk. Wałkujemy je na cieniutkie placki. Następnie placek rolujemy jak roladę i tniemy. Wstążki makaronu gotujemy w wodzie z solą ok. 3 minut. Zioła drobno posiekać, wrzucić do moździerza razem z uprażonymi orzechami i serem. Ucierać dodając stopniowo oliwę aż powstanie pasta. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cytrynowego soku. Do ugotowanego makaronu dodać odrobinę oliwy, masła, przesiekany szczypior i nasze domowe pesto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA