Kraby z chilli

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Kraby z chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 świeże kraby

1 łyżka stołowa oleju arachidowego

2 gałązki trawy cytrynowej

pokrój drobno tylko białe części

3 plasterki imbiru

4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

2 pokrojone w kostkę mango

½ miarki słodkiego sosu chilli dobrej jakości

2 ostre

drobno pokrojone papryczki chilli bez nasionek

125 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Oczyść kraby: oderwij pancerz, usuń skrzela, wypłucz ze środka zanieczyszczenia. Przetnij na pół, pozostawiając odnóża. Szczypce przekrój na pół, żeby mięso nabrało aromatu przypraw. W dużym woku rozgrzej olej. Dorzuć trawę cytrynową, imbir, czosnek. Smaż przez 2 minuty, aż wydobędziesz aromat. Wrzuć kraby w kawałkach, dolej wodę, przykryj i duś. Dorzuć mango, wlej sos chilli. Dodaj pokrojone papryczki chilli. Wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Podawaj posypane liśćmi świeżej kolendry i polane sokiem z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.