Duszony kurczak z młodymi warzywami i z młodymi ziemniakami pieczonymi w jogurcie

Duszony kurczak z młodymi warzywami zobacz Duszony kurczak z młodymi warzywami 2018-06-19 12:27:06
Duszony kurczak z młodymi warzywami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kurczaka umyj w letniej wodzie i porządnie wytrzyj. Podziel na 6 części i natrzyj solą oraz pieprzem po czym dodaj starty czosnek, świeże zioła, skórkę z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Marchewkę, pora i cebulki pokrój maksymalnie na połowę. Gdy kurczak swoje odsiedzi, rozgrzej mocno patelnię, przesmaż kurczaka i warzywa. Całość przełóż do garnka ciśnieniowego. Dolej odrobinę bulionu i duś przez ok. 20 min. W trakcie duszenia kurczaka, ugotuj na w pół twardo ziemniaki, odcedź i przełóż do brytfanki. W misce wymieszaj jogurt z cytryną i zalej ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz aż się zrumienią. Podawaj ziemniaki na jednym półmisku, a kuraka z warzywami na drugim.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE