Jajecznica z kiełbasą

Jajecznica z kiełbasą
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 6 wiejskich jaj
  • 100 g kiełbasy żywieckiej
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 bułka paryska
  • sól
  • pieprz
  • 3 pomidory malinowe
  • ½ cebuli
  • ocet jabłkowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki i mieszamy z drobno posiekaną cebulą, dodajemy świeżo mielony pieprz, sól i ocet, odstawiamy na 10 min.
Bułkę kroimy pod skosem w plastry 2cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do zrumienienia.

Kiełbasę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kiełbasę oraz świeżo mielony pieprz, dusimy na wolnym ogniu do momentu zaprzestania pienienia się masła. W tym czasie jajka wbijamy do miski (nie roztrzepujemy). Gdy masło przestanie się pienić zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy jajka. Obserwujemy patelnię, gdy zbieleje delikatnie mieszamy białka pomijając żółtka i zostawiamy do kolejnego zbielenia, powtarzamy tę czynność aż całe białko się zetnie. Jajecznice zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 2 min. pod przykryciem.

W tym czasie szykujemy talerze, nakładamy pomidory i grzanki. Jajecznicę odkrywamy i mieszamy z żółtkami. Podajemy od razu z pomidorami i bułką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA