Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym

Krokiety z jabłek z sosem waniliowym zobacz Krokiety z jabłek z sosem waniliowym 2018-06-19 13:01:34
Krokiety z jabłek z sosem waniliowym

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg jabłek ligol
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • szczypta mieszanki przypraw korzennych
  • pół szklanki mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia (powinno być go na patelni około 1 cm)
  • szklanka mrożonej jarzębiny
  • łyżka cukru brązowego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Jabłka ze skórką pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd. Wrzuć na patelnię, zasyp cukrem i na małym ogniu duś aż powstanie bardzo gęsta marmolada. Jeszcze lekko ciepłą marmoladę połącz z korzennymi przyprawami i żółtkami. Na patelni podgrzej jarzębinę, zasyp ją cukrem. Z powstałego ciasta - marmolady za pomocą łyżki formuj łezki i obtaczaj kolejno w mące, ubitym białku i bułce. Smaż w rozgrzanym oleju. Jarzębinę gotuj aż zgęstnieje, następnie przetrzyj przez sito. Krokiety polewaj sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE