Gratin z plantanów

Gratin z plantanów
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przygotowanie:




Gratin z plantanów:
4 dojrzałe plantany, obrane, przekrojone na pół
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 szklanka startego białego cheddara
3 szczypiory siedmiolatki, posiekane
pikantny dodatek
¼ szklanki liści kolendry
sól

Pikantny dodatek:
½ szklanki octu z białego wina
¼ szklanki wody
½ laski cynamonu
1 szalotka, pokrojona w kawałki grubości 6 mm
2 papryczki jalapeňo bez nasion, pokrojone w plastry grubości 6 mm
1 łyżka cukru
sól


Gratin z plantanów:
Podgrzej piekarnik. Przekrój plantany (wzdłuż). Ułóż plantany na brytfannie, skrop olejem i dopraw solą. Piecz 5 – 7 minut, aż delikatnie skarmelizują się. Na plantanach ułóż ser i szczypior siedmiolatki, piecz 3 – 4 minuty, aż ser rozpuści się.
Udekoruj pikantnym dodatkiem i kolendrą.

Pikantny dodatek:
W niewielkim garnku podgrzej ocet z białego wina, wodę, dodaj laskę cynamonu, zagotuj. Dodaj szalotkę, papryczki jalapeňo oraz cukier. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, mocz w occie jeszcze 10 min. Wyjmij laskę cynamonu, odcedź warzywa. Szalotkę i papryczki jalapeňo zachowaj do gratin z plantanów.


Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE