Waniliowy pudding z sosem truskawkowym

Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 0,5 litry mleka 2%
  • 100 g miodu
  • 1 laska wanilii
  • 15 g żelatyny
  • 7 dużych łyżek wody do namoczenia żelatyny
  • 2 szt. miechunki (physalis) do dekoracji
  • truskawki świeże do dekoracji
  • świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu:

  • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 100 ml wody
  • 3 łyzki miodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na bok do napęcznienia. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć nasiona. Mleko przelać do garnka, dodać miodu i laskę wanilii wraz z nasionami, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka dodać namoczoną, rozdrobnioną żelatynę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, cały czas mieszając rózgą, a następnie odstawić na bok do lekkiego wystudzenia. Wyciągnąć laskę wanilii, która będzie nam potrzebna do dekoracji.
Schłodzoną masę przelać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przygotowanie sosu:
Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Tak przygotowany sos podawać z puddingiem waniliowym udekorowanym owocami, laską wanilii oraz listkami mięty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE