Mus czekoladowy z figami

Mus czekoladowy z figami zobacz Mus czekoladowy z figami 2018-06-19 13:00:49
Mus czekoladowy z figami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na walentynki

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki wody (45 ml)
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
  • 4 duże jaja
  • szczypta soli
  • 100 g fig suszonych
  • ¼ szklanka koniaku
  • ½ szklanki wody
  • Do podania:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao

Kalkulator wag i miar

Przepis

W kąpieli wodnej rozpuszczamy i łączymy czekoladę, wodę i likier. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie kroimy drobno figi, podlewamy je koniakiem i wodą i wstawiamy w małym rondelku na gaz. Podgrzewamy do czasu, aż figi zaczną się rozpadać. Miksujemy je blenderem na pastę i odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i łączymy dokładnie. Następnie dodajemy ⅓ piany do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, jak masa się rozluźni, dodajemy partiami kolejne porcje białek.
Na dno szklanych naczynek kładziemy pastę z fig, oblewamy ją musem czekoladowym, przykrywamy każdy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Podajemy z ubitą śmietanką posypaną kakao. Mus może stać w lodówce do 3 dni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE