Halibut wędzony pieczony w kapuście pod skorupką z ziemniaków

Halibut wędzony pieczony w kapuście pod skorupką z ziemniaków
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 4)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg wędzonych kawałków halibuta
  • 1 kg ziemniaków na pure, typu C
  • 1 główka młodej kapusty lub pół główki starej
  • 1 duża biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kminku
  • kilka świeżych liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ pęczka koperku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kapustę umyj, podziel na 4 części, poszatkuj bardzo drobno. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek rozgnieć nożem na płask.


W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj łyżkę masła oraz kminek, świeży liść laurowy i ziarna ziela angielskiego (dla chętnych małe chili) do tego cebulę i czosnek, skarmelizuj i dopiero wtedy dodaj poszatkowaną kapustę. Przesmaż wszystko i podlej wodą tak, aby przykryła kapustę. Wodę posól, dodaj cukier oraz ocet. Podduszaj wszystko, aż  kapusta zmięknie, potem zredukuj najbardziej jak się da, na wolnym ogniu.

Z ugotowanych wcześniej ziemniaków zrób puree, dodaj oliwę, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Drobno posiekaj koperek, dodaj do kapusty i wymieszaj.


W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie trochę kapusty, a na niej wędzonego halibuta bez skóry. Na niego i wokół niego ułóż resztę kapusty. Na wierzch ułóż puree z ziemniaków i rozprowadź je po całości widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut, aż ziemniaki się zezłocą.

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE