Mus cytrynowy Á la tort

Mus cytrynowy Á la tort
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.24)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:


Ciasto
½ szklanki roztopionego masła (115g)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu wanilii
trochę skórki startej z cytryny
szklanka mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli.
6 całych jaj ubitych na puszystą masę
szklanka cukru (225 g)

Syrop do nasączenia ciasta
sok z cytryny
3 łyżki cukru
2 łyżki wody

Mus
starta skórka cytrynowa
1 łyżkę żelatyny
½ szklanki soku z cytryny
bita śmietana ze szklanki śmietany kremówki
3 jaja
5 ½ łyżki cukru

Przygotowanie
Ugotować syrop do nasączenia biszkoptu. Do rondelka wsypać cukier, dolać wodę i sok z cytryny. Gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić. Przygotować masło i aromat cytrynowy do biszkopta. Wlać roztopione masło, sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jaja ubić na puszystą masę z cukrem, co zajmuje kwadrans w robocie kuchennym. Do kogla-mogla wsypać mąkę i dalej mieszać. Do masy z roztopionego masła wlać nieco jajek z mąką i wymieszać. Wlać do całej mąki z jajkami i wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej na dnie pergaminem. Wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Upiecze się, gdy będzie się uginać przy dotykaniu. Po upieczeniu biszkopt powinien przestygnąć. Przyciąć do odpowiedniego wymiaru i przekroić wzdłuż na pół. Jeden plaster włożyć do tortownicy i przy pomocy pędzelka nasączyć syropem.

Przygotować mus
Do rondla wrzucić startą skórkę cytrynową i żelatynę, dolać sok z cytryny. Wymieszać i zostawić, aby żelatyna zmiękła. Wtedy podgrzać na małym ogniu, żeby się rozpuściła. Mieszać cały czas, aby nie było grudek. Zdjąć rondel z ognia. Jaja ogrzać w skorupkach i przez pięć minut ubijać w robocie kuchennym z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Wlać letni sok z cytryn z żelatyną. Ubić. Wyłożyć połowę musu na biszkopt w tortownicy i dokładnie rozsmarować. Wypełnić wszystkie wolne miejsca, zwłaszcza po bokach. Włożyć drugi plaster biszkopta, nasączyć syropem, dodać resztę musu. Wygładzić wierzch, wstawiać do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby żelatyna stężała. Po wyjęciu, kiedy mus stężeje, suszarkę do włosów włączyć na najwyższe obroty i przy jej pomocy roztopić mus wokół brzegu. Potrząsnąć foremką, przeciągnąć dookoła szerokim nożem. Wyjąć mus z tortownicy, wierzch ozdobić malinami i porzeczkami.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE