Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 x gęś najlepiej żółta i tłusta
  • 2-3 szklanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
  • 20 dag gęsich wątróbek
  • 1 x natka pietruszki
  • 3 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • kilka suszonych grzybów
  • garść majeranku (najlepiej świeżego)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj. Natrzyj majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA