Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami

Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami zobacz Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami 2018-06-19 13:01:05
Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g grzybów leśnych (kurka, podgrzybek, gąska, borowik)
  • 1 l rosołu (może być wywar z warzyw)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ¼ kostki masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na maśle obsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 5 minut. Wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. Dodać koperek i sprawdzić smak. Jajko z odrobiną soli wymieszać z taką ilością mąki, aby powstało twarde, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE