Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty
Oceń przepis:
292 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 cebula
  • olej
  • ½ pęczka koperku
  • mleko
  • bułka tarta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kajzerki zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia, następnie porządnie odciskamy na sicie.

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do lekko posłodzonego i osolonego wrzątku. Gotujemy, aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Dokładnie odsączamy i szatkujemy najdrobniej jak się da lub razem z bułkami wkładamy do malaksera i miksujemy na dość gładką masę.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy ją na 1-2 łyżkach oleju i dodajemy do masy.

Do całości dodajemy jajo, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dosypujemy bułkę tartą. Następnie formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA