Awanturka z pstrąga wędzonego i bryndzy podana z bułeczkami

Awanturka z pstrąga wędzonego i bryndzy podana z bułeczkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Pasty do chleba
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g bryndzy
  • 1 wędzony pstrąg
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 upieczona słodka papryka
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Bułeczki drożdżowe:
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 175 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g żytniej mąki 2000
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Drożdże wsyp do małej miski, zalej miodem i odrobiną wody, wymieszaj, aż miód się rozpuści i odstaw na kilka minut, czekaj, aż się wytworzy pianka co oznacza, że drożdże się aktywowały.

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaję mąkę żytnią, w środku zrób dołek i wlej do niego zaczyn drożdżowy i resztę wody. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, do momentu, aż składniki się połączą. Kontynuuj wyrabianie ciasta na desce przez co najmniej 10 minut. Kulę ciasta ułóż w nasmarowanej olejem misce i przykryj folią kuchenną, odstaw na 1,5 godziny do pierwszego wyrośnięcia.

Jak już podwoi swoją objętość wyłóż na deskę i znowu wygniataj. Uformuj z ciasta wałek i podziel go na 8 równych części. Każdą część uformuj w kulkę i ułóż w natłuszczonej tortownicy niezbyt oddalone od siebie. Bułeczki lekko ponacinaj żyletką lub bardzo ostrym nożem, następnie pędzelkiem posmaruj je wodą i oprósz mąką.

Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz, aż się zrumienią, około 30 minut.

Paprykę natrzyj oliwą i osól, następnie opalaj nad gazem, aż sczernieje. Sczerniałą paprykę odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skóry i usuń pestki.

Wymieszaj bryndzę ze śmietaną w misce. Mięso pstrąga wędzonego oddziel od ości i rozdrobnij widelcem, dodaj do michy. Cebulę posiekaj drobno i przelej wrzątkiem, dodaj do michy.

Sczerniałą paprykę odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skóry i usuń pestki.

Starannie wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę, potem odstaw do lodówki.

Podawaj z bułeczkami żytnimi.

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE