Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami

Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrój kalmara tak, aby powstały krążki. Podgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu i podsmaż kalmary mieszając od czasu do czasu. Wyjmij je i odłóż. Dodaj łyżkę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, czosnek i papryczkę. Duś 10 min. Wrzuć ponownie kalmary do rondla. Zalej winem, dodaj liść laurowy, tymianek i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś, aż krążki kalmarów zmiękną, czyli ok. 40 min. Wyjmij papryczkę (jeśli uda ci się ją znaleźć!) i liść laurowy. Dodaj oliwki i skórkę z cytryny. Gotuj bez przykrycia przez 10 min. Danie powinno być całkiem rzadkie, ale nie tak, jak zupa. Dodaj trochę soku z cytryny. Dopraw, jeśli chcesz. Przełóż gulasz z kalmarów do miski, udekoruj pietruszką i podaj z chrupiącym chlebem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE