Kluski z ricottą

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kluski z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


To jedno z moich ulubionych dań, które pamiętam z domu. Te kluseczki, robione z kilku podstawowych składników, obecnych w każdej włoskiej spiżarni, tradycyjnie przygotowuje się w moim rodzinnym Minori na odpust w dniu święta patrona miasta. Gdy wracam do Minori, cieszę się, widząc to danie w menu dobrych restauracji, bo dzięki temu nie tylko miejscowi, ale również turyści mogą się rozkoszować tym prostym, ale naprawdę pysznym jedzeniem.





Kluski:

200 g mąki pszennej

220 g ricotty

3 żółtka

20-30 g świeżo startego parmezanu

szczypta startej gałki muszkatołowej

sól i świeżo zmielony pieprz

mąka do podsypania



Sos:

1 duża puszka pomidorów bez skóry (700 g)

pęczek bazylii

6 łyżek oliwy

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

tarty parmezan



Przygotwanie:

W dużej misce zmieszać mąkę, ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu, by powstało miękkie, wilgotne ciasto. Wyłożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać 3 – 5 minut. Dłońmi uformować z ciasta długi, cienki wałeczek i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.

W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Poczekać aż wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Tymczasem przygotować sos: pomidory przekroić na pół, czosnek obrać i grubo posiekać, chilli pokroić na plasterki, listki bazylii oberwać z łodyżek i grubo posiekać. Umieścić pomidory i bazylię w misce, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i chilli. Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdjąć patelnię z ognia, dodać pomidory z bazylią i wymieszać. Postawić z powrotem na kuchence i podgrzewać na małym ogniu przez 4 minuty, aż sos zacznie bulgotać. Wyjąć kluski łyżką cedzakową i włożyć do sosu pomidorowego. Dobrze wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać parmezanem i od razu podawać.



powrót

Podobne przepisy

Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Vivien86

postów: 3

12.08.2013 17:19

CYTUJ

Właśnie zrobiłam. Prosty i pyszny przepis. Ricottę można zastąpić twarogiem. Też wyjdzie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.