Cannelloni ze szpinakiem

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sicie nadmiar wody.
W misce łączymy ser ricotta, poszatkowaną pietruszkę, odciśnięty poszatkowany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy starty ser pecorino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz skórkę z poły cytryny.
W osobnym wysokim naczyniu przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, poszatkowaną chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę blenderem i dodajemy poszatkowaną bazylię.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy ⅓ sosu pomidorowego na spód.
Makaron cannelloni faszerujemy szpinakiem z ricottą, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką. Układamy na sosie i polewamy całość pozostałą pastą z pomidorów.
Obsypujemy wierzch porwaną w dłoniach mozzarellą i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Podajemy gorące.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE