Muszle z brokułami z sosem serowym

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu muszle
  • ½ opakowania mrożonych brokułów Hortex
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g wędzonego łososia
  • skórka z cytryny
  • 150 - 200 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki sera gorgonzola
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • duża szczypta słodkiej papryki mielonej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Odcedzamy je i kroimy drobniej.
Łososia kroimy drobno.
W misce łączymy serek ricotta ze startą skórką z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem, łososiem i brokułami. Dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Makaron gotujemy al dente. Jak przestygnie, nadziewamy go farszem z brokułów. Układamy w natłuczonej formie do pieczenia.
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki rozmarynu, mascarpone, pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowym sosem polewamy muszle, posypujemy całość parmezanem i słodką, mieloną papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE