Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Curry z czarnej soczewicy z tofu i ryżem

Curry z czarnej soczewicy z tofu i ryżem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 300 g pełnoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kminu
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
  • 1 zielone chili
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 g ugotowanej czarnej soczewicy
  • 1 kostka tofu
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 400 ml pokrojonych pomidorów (1 puszka)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać, aż zaczną „strzelać”, dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chili. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać resztę przypraw i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę.

W tym czasie pokroić tofu w kostkę (1 cm) i podsmażyć na osobnej patelni na rozgrzanym oleju. Dodać do garnka razem z mlekiem kokosowym i pomidorami, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec dodać soczewicę, wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE