Kalmar z papryką i słodkim chilli

Kalmar z papryką i słodkim chilli
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Obrać kalmara ze skóry i oczyścić. Ponacinać w kratkę (po przysmażeniu będzie ładnie wyglądał) i pokroić w trójkąty. Pokroić paprykę w trójkąty, czosnek w plasterki. Paprykę smażyć na patelni w odrobinie oleju przez 2-3 minuty. Wrzucić kalmara i czosnek, smażyć 2 minuty, dodać odrobinę sosu rybnego, sos słodkie chilli. Można dodać do smaku ewentualnie ostre chilli i odrobinę cukru (najlepiej palmowy, ale może być brązowy albo biały). Dekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE