Deser tiramisu z malinami

Deser tiramisu z malinami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ser mascarpone 400 g
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 150 ml Amaretto
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 150 ml letniej wody
  • krążki biszkoptowe wykrojone z upieczonego biszkopta (8 szt.)
  • 400 g świeżych malin (w sezonie zimowym mrożone)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej na polewę
  • 2 łyżki kakao ciemnego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Żółtka utrzeć na kogel-mogel w misce, potem miskę postawić w kąpieli wodnej i ubijać 5 minut, ostudzić. Śmietankę schłodzić ubić na sztywno. Ser ubić mikserem dodać żółtka i po trochu bitą śmietanę delikatnie mieszając. Na dno pucharka położyć biszkopt namoczony w kawie i Amaretto, posypany kakao. Na środek nałożyć odrobinę serka i wokół maliny. Całość przykryć serkiem. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Całość udekorować serkiem, malinami i polewą czekoladową. Podawać po przygotowaniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE