Sałata ze smażonymi krewetkami i sosem z wasabi

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

Składnik główny

  • 2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee

Wkładka

Dodatki

Sos

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować, sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę, zamieszać. Kiedy olej mocno zapachnie wrzucić krewetki, zamieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki ogrzały się w aromatyzowanym oleju. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych krewetek, ewentualnie skropić pachnącym olejem z patelni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE