Okonomiyaki - japońskie placki

Okonomiyaki - japońskie placki
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

Sos do okonomiyaki:
  • ¼ szklanki ketchupu
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki Sosu Worcestershire
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżek mirinu
  • 1 łyżka octu ryżowego
Japoński majonez:
  • 1 duże żółtko (jak najświeższe, w temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego (w temperaturze pokojowej)
  • ½-1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • duża szczypta dashi w proszku
  • ok. 1 łyżki octu ryżowego
  • sól do smaku
Do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dolewamy dashi i mirin, oraz wbijamy dwa jaja. Dokładnie za pomocą rózgi łączymy ze sobą składniki, na gładkie gęste ciasto.
Szczypiorek i kapustę szatkujemy i dodajemy do ciasta. Krewetki obieramy i kroimy drobniej. Dokładnie całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ok. 2 chochli ciasta. Gaz nie powinien być zbyt duży, żeby całość za mocno się nie spaliła od spodu. Przykrywamy patelnię i smażmy całość ok. 5 minut.

W tym czasie mieszamy ze sobą składniki sosu do okonomiyaki. Żeby przygotować majonez japoński, ucieramy żółtko z cukrem, musztardą, dashi w proszku i octem. Powoli dolewamy olej ciągle ucierając, tak jakbyśmy przygotowywali klasyczny, polski majonez. Ubijamy całość rózgą, aż sos będzie gęsty i sztywny.

Na wierzch smażącego się placka kładziemy 3 plastry boczku i odwracamy omlet boczkiem do dołu. Przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut.
Pod koniec smażenia, na osobnej patelni smażymy jaja sadzone.

Ściągamy placek na talerz, polewamy czerwonym sosem, dekorujemy majonezem. Kładziemy na wierzch jajo sadzone, dekorujemy poszatkowanym koperkiem i szczypiorkiem oraz obowiązkowo płatkami bonito.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE