Pudding ryżowy

Pudding ryżowy
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l tłustego mleka
  • 60 g cukru brązowego
  • 1 rozłupany owoc wanilii
  • 125 ml bitej śmietany (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wsyp ryż, cukier, wlej mleko, dodaj owoc wanilii i gotuj na średnim ogniu 50 min. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Ryż powinien wchłonąć mleko. Masa ma być gęsta. Zdejmij ryż z ognia i wyjmij owoc wanilii.(Możesz go umyć i użyć ponownie albo wrzucić do cukru, który nabierze waniliowego aromatu). Połóż kawałek plastikowej folii na ryżu, żeby nie utworzył się kożuch i ostudź. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z masą ryżową. Wyłóż na miskę, zawiń i dobrze schłodź. Podawaj z malinami albo sosem malinowym. Zimą możesz posypać ryż cynamonem lub gałką muszkatołową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA