Brzoskwinie

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki cukru brązowego
  • szklanka wody
  • 2 łyżki mąki
  • laska wanilii
  • szklanka mleka
  • opakowanie płatków migdałowych
  • 2 łyżki miazgi migdałowej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Brzoskwinie przekroić na pół i wyjąć pestkę. W garnku zagotować wodę i dodać do niej cukier i laskę wanilii. Kiedy zrobi się syrop, włożyć do niego połówki brzoskwiń. Przez chwilę pogotować je obracając, żeby syrop objął całość owocu. Do rondelka wrzucić masło i cukier. Rozpuścić składniki. Kiedy masło będzie płynne, a cukier się rozpuści, powoli dodać mąkę i rozprowadzić składniki razem. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Wrzucić miazgę migdałową, płatki i całość zamieszać. Połówki brzoskwiń wyjąć z syropu i w miejsce pestki nałożyć porcję sosu. Całość posypać płatkami migdałowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE