Chipsy z obierków z ziemniaków i batatów z ketchupem z przejrzałych bananów

Chipsy z obierków z ziemniaków i batatów z ketchupem z przejrzałych bananów
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • obierki warzyw, dobrze oczyszczone
  • oliwa
  • drobno posiekana mała cebula
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • kilka krążków marynowanego jalapeno, drobno posiekanego
  • łyżeczka imbiru, startego razem ze skórką
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka musztardy dijon
  • przejrzały banan
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól himalajska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierki nasmaruj oliwą, oprósz solą. Piecz obierki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez ok. 10-15 min.

Na odrobinie oliwy podsmaż cebulę i czosnek, dodaj jalapeno, kurkumę, musztardę i podsmaż jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.

Do powyższej mieszanki dodaj banan pokrojony w mniejsze kawałki, ocet oraz sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (dodaj odrobinę wody, jeśli masa jest za gęsta).

Zblenduj całość, dodaj sól, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj obierkowe chipsy z bananowym ketchupem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA