Pieczone ziemniaki z ziołowym sosem chimichurrii i mięsem z rosołu

Pieczone ziemniaki z ziołowym sosem chimichurrii i mięsem z rosołu
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • mięso z rosołu (np. 1 udo z kurczaka, 1 kawałek karkówki, 1 kawałek szpondru wołowego)
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek natki
  • ½ pęczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub świeże chili
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 30 g zimnego masła
  • sól himalajska
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz. Nastaw piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki wysmaruj oliwą i rozpuszczonym masłem, wstaw do piekarnika na około 10-15 min.

Następnie ziemniaki naciśnij delikatnie, tak żeby były nadgniecione, ale nie całkowicie zgniecione. Oprósz je solą obficie, dodaj plaster masła na każdy ziemniak, wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut.

Mięso z rosołu obierz z kości, a następnie rozerwij za pomocą dłoni na mniejsze kawałki. Mięso dodaj do ziemniaków na ostatnie 5 minut pieczenia.

Zioła posiekaj drobno, same łodyżki drobniej od liści. Zioła i chili wymieszaj z oliwą, octem winnym, solą oraz startym na tarce czosnkiem. Upieczone ziemniaki podawaj z mięsem z rosołu oraz chimichurri.


 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE