Jajo dinozaura

Jajo dinozaura
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis



Kurczak:
1,35 kg kurczaka
duża ilość świeżych ziół (do wyboru: pietruszka, tymianek, rozmaryn, estragon, liście laurowe)
4 – 5 ząbków czosnku, rozgniecionych nożem
pieprz
odrobina oliwy

Ciasto:
1 kg mąki
6 białek jajek
500 g soli gruboziarnistej
woda

Glazura:
1 żółtko jajka

Przygotowanie:
Wsuń dużą ilość ziół pod skórę kurczaka. Nadziej kurczaka czosnkiem i pozostałymi ziołami. Natrzyj drób pieprzem i oliwą.

Skorupka: wymieszaj mąkę, białka i sól, dodaj wodę i zagnieć ciasto. 1/4 ciasta rozwałkuj – to będzie baza pod kurczaka. (Jeśli ciasto rozrywa się, oznacza to, że potrzebuje więcej mąki). Ułóż spodnią warstwę na blasze. Na niej połóż kurczaka. Rozwałkuj pozostałe ciasto i przykryj nim kurczaka. Dobrze sklej spód i wierzch ciasta. Jeśli zobaczysz jakieś otwory lub pęknięcia – zaklej je. Do żółtka jajka dodaj nieco wody, wymieszaj i posmaruj mieszanką ciasto.

Piecz półtorej godziny w temperaturze 160°C. Kurczaka wyjmij z piekarnika 10 min przed podaniem. Przetnij skorupkę i wyrzuć ją. Pokrój mięso i podaj. Cały kurczak będzie wspaniale pachniał ziołami!

© Laura Calder


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE